Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Με την κείμενο "η Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του κοσμοκαλόγερου των ελληνικών γραμμάτων, έχει καταπιαστεί η θεατρική μας ομάδα.
Την πρώτη μας ανάγνωση κάναμε στις 25 Οκτωβρίου και συνεχίζουμε, έχοντας φτάσει σε ένα καλό σημείο, οπότε σύντομα θα αφήσουμε τις αναγνώσεις και την στατική - συναισθηματική προσέγγιση και θα μπούμε στην κίνηση και στην κινησιολογική προσέγγιση του κειμένου.
Βασικά τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, που οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, θα κληθούν να συνταιριάξουν τα συναισθήματα με τη γλώσσα του σώματός τους και να μεταφέρουν στον θεατή το μέγεθος του κειμένου.
Το έργο που θα παρουσιαστεί στην γλώσσα του Παπαδιαμάντη, θεωρείται μια από τις κορυφαίες νουβέλες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Συνδυάζοντας ο μεγάλος συγγραφέας, την..."δική" του καθαρεύουσα, με την καθημερινά ομιλούμενη γλώσσα της πατρίδας του της Σκιάθου, εκφέρει ένα λόγο, δύσκολο και δυσνόητο με την πρώτη ματιά, απλό και κατανοητό όμως, σε δεύτερη ανάγνωση.
Ο Παπαδιαμάντης δεν... έγραφε για λίγους γραμματιζούμενους, αλλά για όλους και όλοι ήταν σε θέση να κατανοήσουν τον λόγο και τις γραφές του, (παρόλο που στις ημέρες μας, έχει οριστεί σαν ένας εξαιρετικά δύσκολος συγγραφέας) και αυτό σε λίγο καιρό θα το αποδείξουμε παρουσιάζοντας το έργο του.
Η "Φόνισσα" έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί, παραδοσιακά πια μετά από τρία χρόνια, τις ημέρες της επετείου της μάχης του Ντολμά.

Η διανομή των ρόλων
Όλους τους ρόλους θα τους υποκριθούν 7 ερασιτέχνες ηθοποιοί.
Όλους τους αντρικούς θα τους υποκριθούν οι δύο άντρες ηθοποιοί της παράστασης – ο Αφηγητής & ο Κήρυκας, ενώ όλους τους γυναικείους θα τους υποκριθούν 5 γυναίκες ηθοποιοί.

Αφηγητής: Κώστας Καστανάς
Δελχαρώ / Γυναίκα δ’: Χρυσάνθη Κτιστοπούλου
Φραγκογιαννού: Πολυτίμη Καραγάκια
Αμέρσα / Γυναίκα γ’: Ντόρα Χαραλάμπους
Κήρυκας: Βασίλης Καρβέλης
Γυναίκα α’: Έλσα Ελευθεράκου
Γυναίκα β’: Ελίνα Οικονόμου

ενώ σιγά - σιγά ζεσταίνεται και η ομάδα των τεχνικών - συντελεστών
οι συντελεστές
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Διασκευή για την Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «το Αιτωλικό» - προσαρμογή κειμένων – υποκριτική διδασκαλία: Χρίστος Λάτσινος
Ενδυματολογία – Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κομζιάς
Διδασκαλία τραγουδιών: Δημήτρης Νικολάου
Σκηνογραφία- δημιουργία σήματος- καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κότσαρης
(gallery ΕΡΓΩ, Αιτωλικό)
Επεξεργασία ήχων & Μουσικής – κατασκευή μουσικών effects:
Δημήτρης Λάγιος- Δημήτρης Στογιάννης
Επιμέλεια ήχου: Πάνος Ακρίδας
Φωτισμοί
Σχεδιασμός: Χρίστος Λάτσινος
Εφαρμογή: Δημήτρης Ακρίδας
Δημιουργία effects φωτισμού: Πάνος & Δημήτρης Ακρίδας - Χρίστος Λάτσινος
Κατασκευές:
Σκηνικών: Μιχάλης & Γρηγόρης Κότσαρης
Μεταλλικές κατασκευές: Θανάσης Ιωάννου
Φροντιστήριο – τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Σφυρής - Δημήτρης Στογιάννης

Έφορος θεατρικού τμήματος & οικονομική διαχείριση: Γιώργος Σφυρής

Σημείωμα για το έργο «η Φόνισσα»
Η φόνισσα είναι νουβέλα του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για το δεύτερο συγγραφικό έργο του και θεωρείται ένα από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα και αποτελείται συνολικά από 17 κεφάλαια. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Παναθήναια» σε συνέχειες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 1903, έχοντας τον υπότιτλο «κοινωνικόν μυθιστόρημα». Η πλοκή του εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο.
Θεωρείται, από τους περισσότερους, το αριστούργημά του. Ανήκει στα έργα της προχωρημένης ωριμότητάς του, της ρεαλιστικής περιόδου, και κλείνει μέσα του τα πιο γόνιμα στοιχεία της τέχνης του. Σύλληψη, σύνθεση, μορφή, περιεχόμενο και μύθος σχηματίζουν ένα σημαντικό έργο τέχνης. Είναι βγαλμένο από τα βάθη της ψυχής του συγγραφέα, από την τραγωδία του σπιτιού του, από τη μιζέρια του νησιού του, από τη μεγάλη δυστυχία των φτωχών ανθρώπων του λαού. Η σύνθεση του έργου είναι αριστοτεχνική και η ενότη-τα αδιάσπαστη. Η αφήγηση είναι γοργή, ρωμαλέα και συγκλονιστική και παίρνει συμβολικό χαρακτήρα. Η τεχνική του Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο κορύφωμά της όταν το έγκλημα αναδύεται βουβό μέσα από τις τύψεις της φόνισσας, που η ίδια το καταδικάζει, και την οποία εξανθρωπίζει το ανθρωπιστικό ιδανικό της.
Το βιβλίο
Το βιβλίο έχει δεχθεί μία σειρά αναλύσεων τόσο από λογοτεχνικής, όσο και από εγκληματολογικής και ποι-νικής προσέγγισης. Ο τρόπος που ο συγγραφέας προσπάθησε να διεισδύσει στην ψυχή της ηρωίδας θεω-ρήθηκε μοναδικός, τη στιγμή που παράλληλα μεταφέρεται στον αναγνώστη ο ευρύτερος περίγυρος του νησιού, η θέση της γυναίκας στη μικρή κοινωνία και οι αντιθέσεις μεταξύ των φτωχών χωρικών και των αρχόντων της εποχής.
Η νουβέλα έχει ανεβεί και στη σκηνή ως θεατρική παράσταση, έχοντας δεχθεί μία σειρά διασκευών από πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες. Το 1974 γυρίστηκε και σαν κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Αλκαίου. (από αυτή την κινηματογραφική μεταφορά, αντλεί και η θεατρική μας ομάδα την διασκευή που θα παρουσιάσει)

Σημείωμα για την δική μας παρουσίαση
Έχοντας σαν οδηγό, σαν κινητήρια ιδέα την κινηματογραφική διασκευή του Κώστα Φέρρη, στοχεύουμε στο να παρουσιάσουμε ένα λαϊκό δρώμενο που θα έχει όμως, θεατρικό υπόστρωμα. Κινούμενοι πιστά στα πλαίσια της λαογραφικής καταγραφής και της παράδοσης, -που συνεργάτης μας και δάσκαλος μας σ’ αυτό, θα είναι ο Γιώργος Κομζιάς- θα δραματοποιήσουμε το κείμενο που μας δίνεται, στοχεύοντας στην συνείδηση του θεατή.
Η παράσταση δεν παίρνει θέση για το δίκιο ή το άδικο της Φόνισσας, την οδηγεί στην αυτοτιμωρία.
Έτσι εμάς ο ρόλος μας, είναι να δώσουμε και να αποδώσουμε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτές τις πράξεις της και να την αφήσουμε στην κρίση του θεατή.
Η παράσταση μερικές φορές θα μοιάζει με Αρχαία τραγωδία, όμως δεν στοχεύουμε σ’ αυτό.
Οι χαρακτήρες δεν θα πάψουν να είναι λαϊκοί, ανθρώπινοι, εμείς δηλαδή ή οι γείτονες μας.
Σαφώς το θέμα της Φόνισσας, δεν είναι μια καθημερινή ανθρώπινη ιστορία για το δελτίο ειδήσεων, όμως τα πρόσωπα θα μπορούσαν να είναι κάποιοι από εμάς, και εάν όχι από εμάς, σίγουρα από μια πιο σκληρή - ορεινή περιοχή της Ελλάδας.
Δεν μας τρόμαξε η γλώσσα, δεν μας φόβισε το κείμενο, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα γίνει απολύτως κατανοητό.

Με βοηθούς τα ηχητικά και τα φωτιστικά effects, που θα είναι διαφορετικά από κάθε προηγούμενη δουλειά μας, και με την σκηνογραφία του Κότσαρη στα πλεονεκτήματα μας, στην ερώτηση:
Μπορούμε να τα καταφέρουμε;
Εγώ απαντάω χωρίς ενδοιασμούς, ναι!!!

Καλή μας επιτυχία λοιπόν
Χρίστος Λάτσινος

Δεν υπάρχουν σχόλια: