Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Κοινωνικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Κάθε χρόνο, λίγες μέρες μετά την αλλαγή του χρόνου πραγματοποιείται η κοπή της ‘’’Πρωτοχρονιάτικης πίτας’’ του συλλόγου. Η εκδήλωση, με έξοδα του συλλόγου, γίνεται είτε στο χώρο της πολιτιστικής στέγης, δηλαδή ।εκεί όπου στεγάζεται ο σύλλογος, είτε σε κάποιο κέντρο της πόλης. Η συμμετοχή του κόσμου, μικρά και μεγάλα μέλη του χορευτικού και οικογένειές τους, είναι αρκετά μεγάλη, περίπου 400 άτομα. Το δώρο που παίρνει αυτός που κερδίζει το φλουρί( κάποιες φορές υπάρχουν πάνω από ένα φλουρί) ποικίλει( ποδήλατο, πίνακας ζωγραφικής από τον τοπικό ζωγράφο Μ.Κότσαρη, βιβλία και cd λαογραφικού περιεχομένου). Τις πίτες ετοιμάζουν οι γυναίκες - μέλη του συλλόγου. Μετά την κοπή της πίτας ακολουθεί χορός με παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα.

Εκδρομές - Επισκέψεις

Στην πολύχρονη πορεία του ο σύλλογος, έχει οργανώσει πολλές εκδρομές, με μεγάλη συμμετοχή (2 ή 3 λεωφορεία) σε περιοχές με πολιτιστικό ενδιαφέρον। Στις 9 Φεβρουαρίου 2008 οργάνωσε διήμερη εκδρομή με διαμονή σε καταφύγιο του όρους Παναιτωλικού. Στις 9/8/2008 οργανώθηκε εκδρομή για μέλη και μη του συλλόγου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου ''Οιδίπους επί Κολωνώ και Οιδίπους τύραννος ''

Ο χορός του Συλλόγου

Κάθε χρόνο τις απόκριες πραγματοποιείται ο ετήσιος χορός του συλλόγου στο κέντρο ‘’Μικρή Βενετία’’। Και φέτος η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη (300 άτομα περίπου) αν και υπάρχει πρόσκληση με είσοδο η οποία καλύπτει φαγητό και ποτό.Έπειτα ακολουθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα μέχρι τις πρώτες πρωινές .

Αναβιώση του πανηγυριού στον Αη Νικόλαο τον Κούντουρο

Τα τρία τελευταία χρόνια ο Σύλλογος αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία το πανηγύρι στον Άγιο Νικόλαο τον Κούντουρο। Το πανηγύρι πραγματοποιείται στις 9 Μαΐου, την παραμονή της γιορτής του Αγίου. Στο πανηγύρι συμμετέχουν, σε συγκροτημένη παρέα, τα μέλη του Συλλόγου συνοδευομένα από την παραδοσιακή ζυγιά (ζουρνάδες, νταούλι).

Η ταυτότητά μας

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος ''ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ'' είναι το ζωντανότερο πολιτιστικό κύτταρο της Αιτωλικιώτικης κοινωνίας αναπτύσσοντας ποικίλες δράσεις με στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου, τη διατήρηση των εθίμων και της ντόπιας μουσικοχορευτικής.

Δράσεις

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω στόχων ο Σύλλογος διατηρεί τα παρακάτω τμήματα:
  1. Χορευτικό τμήμα για μικρούς και ενήλικες (αρχαρίων & προχωρημένων)
  2. Θεατρικό τμήμα (για μικρούς και ενήλικες)
  3. Τμήμα Ζωγραφικής (μικρών και ενηλίκων)

Άλλες δράσεις

  1. Διοργανώνει εκδρομές ψυχαγωγικού και πολιτισμικού περιεχομένου
  2. Διοργανώνει Πολιτιστικές εκδηλώσεις (Θεατρικές και Χορευτικές)
  3. Αναβιώνει ξεχασμένα πανηγύρια

Το Δ.Σ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου απαρτίζεται από τους:

  1. Κομζιά Γεώργιο, Πρόεδρο
  2. Σκύρλα Ανδρέα, Αντιπρόεδρο
  3. Λουκά Ιωάννη, Ταμία
  4. Κοτσόργιου Κατερίνα, Γραμματέας
  5. Σφυρή Γεώργιο, Μέλος
  6. Παπαχρίστου Ελένη, Μέλος
  7. Φράγκου Δέσποινα, Μέλος