Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Αλυκές


Παναγία η Φοινικιά. Λίγο πριν τη συγκομιδή του αλατιού


Στο χωριό του Λιακατά


Απολογισμός δράσεων

Οι δραστηριότητές του Συλλόγου μας για το πρώτο 9μηνο του 2008 ήταν οι ακόλουθες:
· Ιανουάριος: Κόψαμε την Πρωτοχρονιάτικη πίττα στο κέντρο ‘’Μικρή Βενετία‘’ στις 16 του μήνα. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε μια ομάδα παιδιών που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Μετά την κοπή ακολούθησε γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες.
· Φεβρουάριος: Συμμετείχαμε στην οργάνωση των εορτών της επετείου του Ντολμά, που κατά κοινή ομολογία ήταν οι καλύτερες και πιο οργανωμένες των τελευταίων ετών. Εκτός της οργάνωσης μέλη του Συλλόγου μας συμμετείχαν αρματωμένοι πλαισιώνοντας το μνημείο πεσόντων, και αντιπροσωπεία μας μετέβη στο νησί της Θυσίας του Λιακατά για την κατάθεση στεφάνου. Στα πλαίσια των ίδιων εκδηλώσεων φροντίσαμε για την πρόσκληση αντιπροσωπείας από το Κλινοβό, τόπο καταγωγής του Στρατηγού Λιακατά, και αναλάβαμε μέρος της φιλοξενίας τους. Την Παρασκευή 29/02 πρώτη μέρα των εκδηλώσεων της επετείου το παιδικό χορευτικό τμήμα χόρεψε παραδοσιακούς χορούς στο πνευματικό κέντρο ‘’ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΒΕΛΗ‘’.
· Μάρτιος: Πραγματοποιήθηκε η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας στο Κέντρο ‘’Μικρή Βενετία‘’ .
· Μάιος: Για μια ακόμα χρονιά τηρήσαμε τη παράδοση αναβιώνοντας πανηγύρι του Άγιου Νικολάου του ‘’Κούντ’ρου‘’ με παραδοσιακό γλέντι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Το γλέντι κράτησε μέχρι το πρωί με πολύ μεγάλη συμμετοχή ντόπιων αλλά και προσκεκλημένων επισκεπτών.
· Ιούνιος: Το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου ανοίγει τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2008 παρουσιάζοντας στο θεατράκι χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 4μελής αντιπροσωπεία το Συλλόγου μας επισκέφθηκε, κατόπιν πρόσκλησης από τον τοπικό Σύλλογο, το Κλινοβό προσφέροντάς τους δώρα και παραδοσιακά εδέσματα του τόπου μας.
· Ιούλιος: Η νεοσύστατη Θεατρική ομάδα του Συλλόγου δίνει την πρώτη της παράσταση για φέτος με το έργο ‘’Βγάλε τον Υπουργό από τη πρίζα‘’. Τεράστια επιτυχία με περίπου 800 θεατές. Δεύτερη παράσταση στις 13 Αυγούστου με περίπου 400 θεατές. Δίνονται δυο ακόμα παραστάσεις της ομάδας μας στα Δ.Δ. της Σταμνάς και του Αγίου Ηλία στις 16 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Επίσης η Θεατρική μας ομάδα ανοίγει τα φτερά της και εκτός ορίων Δήμου με μια παράσταση στη Κάτω Βασιλική στις 11 Αυγούστου. Σίγουρα πολύ δράση και πολλές προσκλήσεις για τη νέα μας ομάδα-δραστηριότητα του Συλλόγου μας.
· 19 Αυγούστου: Το χορευτικό μας τμήμα παρουσιάζει τις ‘’εικόνες από τα ελληνικά πανηγύρια‘’ στο θεατράκι όπου κυριαρχεί το κέφι όχι μόνο από τους χορευτές αλλά και από τους περίπου 800 θεατές. Στην ορχήστρα του θεάτρου κυριαρχεί η σκηνογραφημένη πλατεία του χωριού όπου στήνεται το γλέντι μετά το τέλος της Κυριακάτικης λειτουργίας. Καλεσμένες χορευτικές ομάδες από την Άρτα και την Αμφιλοχία συμμετείχαν σε αυτή τη πολύ σημαντική εκδήλωση. Η ορχήστρα Παραδοσιακών οργάνων του Ηλία Πλαστήρα και η ζυγιά του Ηλία Αριστόπουλου φρόντισαν για το μουσικό κομμάτι της βραδιάς. Μετά το τέλος της εκδήλωσης το γλέντι συνεχίστηκε με τη φιλοξενία των καλεσμένων μας με ψητά και κρασί. Σίγουρα μια πολύ διαφορετική εκδήλωση από κάθε άλλη χρονιά που άφησε κοινό και συμμετέχοντες ιδιαίτερα ικανοποιημένους. Σημειώνουμε εδώ ότι τα σκηνικά για τη θεατρική παράσταση και για τις ‘’εικόνες‘’ φτιάχτηκαν από την εξ’ ολοκλήρου από την αρχή με χρήματα του ταμείου μας.
· Τέλος στις 3 Σεπτεμβρίου οι ‘’εικόνες από Ελληνικά πανηγύρια‘’ παρουσιάστηκαν και στο Δ.Δ. του Αγίου Ηλία στα πλαίσια του τοπικού πανηγυριού. Επίσης το χορευτικό μας τμήμα για μια ακόμα χρονιά βρέθηκε εκτός ορίων Δήμου προσκαλεσμένο στους Κωστακιούς Άρτας σε τοπικές γιορτές παρουσιάζοντας χορούς της Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς:
· Αναλάβαμε και ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα ζωγραφικής για ενήλικες της ΝΕΛΕ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οργανώσαμε με ίδια μέσα και τμήμα ζωγραφικής για παιδιά με πολύ μεγάλη συμμετοχή και για τα δύο τμήματα με αποκορύφωμα την διήμερη έκθεση που πραγματοποιήσαμε στις 17 & 18 Αυγούστου στους χώρου του Πνευματικού Κέντρου.
· Φιλοξενήσαμε στην αίθουσα του Συλλόγου ένα νέο πειραματικό συγκρότημα μουσικής αποτελούμενο από νέους Αιτωλικιώτες μουσικούς, το οποίο μάλιστα συνόδεψε ζωντανά και τις περισσότερε από τις παραστάσεις της Θεατρικής μας ομάδας γράφοντας μουσική και τραγούδια ειδικά για το έργο.
· Οργανώσαμε ανοιχτή διήμερη εκδρομή στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου στο Παναιτωλικό όρος.
· Πραγματοποιήσαμε τον Αύγουστο ημερήσια εκδρομή στην Επίδαυρο όπου παρακολουθήσαμε τις παραστάσεις του Οιδίποδα από το Εθνικό Θέατρο.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμπαραστάθηκαν στη προσπάθειά μας και ιδιαίτερα στο ντόπιο ζωγράφο – χαράκτη Μιχάλη Κότσαρη που επιμελήθηκε ανιδιοτελώς τη σκηνογραφία των εκδηλώσεών μας καθώς και το μέλος του χορευτικού μας Θανάση Ιωάννου για την κατασκευή των μεταλλικιών σκελετών για την εκδήλωση του χορευτικού.
Συνεχίζουμε με την ίδια αμείωτη διάθεση που μας έφερε φέτος πρωταγωνιστές του καλοκαιριού παίρνοντας απάνω μας το 60% του ‘’Αιτωλικό Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2008‘’ με στόχο να δυναμώσουμε τις υπάρχουσες ομάδες αλλά και προσθήκη νέων δραστηριοτήτων π.χ χορωδία αναλόγως του ενδιαφέροντος και των συμμετοχών.