Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Τα κάλαντα του Λαζάρου

Το Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και ο λαός μας το έχει περιβάλει με όμορφα έθιμα. Ένα από αυτά είναι και τα Κάλαντα του Λαζάρου. Τα κάλαντα αυτά στο Αιτωλικό τα τραγουδούσαν ομάδες παιδιών που περιδιάβαιναν τους δρόμους και τα σοκκάκια αναγγέλοντας με τον τρόπο αυτό την Ανάσραση του Λαζάρου. Από την προηγούμενη είχαν μαζέψει λουλούδια και με αυτά είχαν στολίσει ''Το Λάζαρο''. Ο Λάζαρος γινόταν ως εξής: πάνω σε έναν ξύλινο σταυρό στερέωναν ένα στεφάνι από λουλούδια. Στις δυο άκρες του σταυρού κρεμούσαν, κουδούνια για να μεπλουτίζεται η μελωδία των στίχων, και στη συνέχεια κρεμούσαν πολύχρωμα μαντίλια.
Ο Σύλλογός μας συμβάλοντας στην διατήρηση αυτού του εθίμου οργάνωσε μια πολυπληθή ομάδα παιδιών τα οποία γυρνώντας στους δρόμους τραγούησαν:


Λαζαρέ μου, Λαζαρέ μου,
Φίλε και αγαπητέ μου.
Πες μας Λάζαρε τι είδες
εις τον Άδη που επήγες;
Είδα φόβους είδα τρόμους
Είδα βάσανα και πόνους.
Δώστε μου λίγο νεράκι
να ξεπλύνω το φαρμάκι,
της καρδιάς και των χειλέων
και μη με ρωτάτε πλέον.

Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά και του χρόνου με Υγεία !








Οι μικροί μας χορευτές

Στη Χορευτική μας αυτή Ομάδα συμμετέχουν 25μαθητές ηλίκίας 5 έως 8 περίπου χρονών. Είνα οι μιρκότεροι χορευτές του Σύλλόγου μας. Ακουλουθούν ειδικό, για την ηλικία τους, πρόγραμμα χορών που ως στόχο έχει την εισαγωγή στον ελληνικό χορό με μαθήματα ρυθμολογίας και εκμάθηση απλών χωρών. Διδάσκονται χορό για πρώτη χρονιά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ικανοποιήτικά. Τα μαθήματα για τη συγκεκριμένη ομάδα γίνονται κάθε Πέμπτη 5 έως 6 μ.μ. στην άιθουσα του Συλλόγου.